Klik hier. Kijk hier. Lees meer hier. Check, vind of download hier. Hier. Hiero. Hier dus. Als je er eenmaal op let zie je het overal.
Ik verzamel plaatjes. Online, want daar lijkt het minder rommelig dan offline. En daar spaar ik (onder andere) klik-hier-linkteksten. Om inzichtelijk te maken hoe weinig inhoudelijk zo’n tekst is, maak ik screenshots van elke ‘klik hier’ die ik tegenkom. De kracht van de boodschap zit in de herhaling. Of in dit geval hoop ik dat de ontkrachting van de boodschap in de herhaling zit. Klik hier om ze te bekijken. (*sorry, kon me niet beheersen.)
Onduidelijk
In de kern gaat internet om linkjes tussen webpagina’s. Het internet is een doolhof van ontelbare webpagina’s. Goede linkteksten loodsen de gebruikers naar de plek waar ze moeten zijn. Maar als een linktekst onduidelijk is raken mensen de weg kwijt. En als mensen de weg kwijt raken, geven ze het op. Een goede verwijzing is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de online inrichting.
Als je goed leest snap je de meeste ‘klik hier’-linkjes vanwege de context. Maar als je een mechanisme gebruikt waarbij je snel langs alle linkjes op een webpagina gaat, en ze zeggen allemaal ‘klik hier’, hoe weet je dan welke link waarheen gaat? Spoiler: niet.
Onzichtbaar
Het zal geen toeval zijn dat veel van de ‘klik hier’-linkteksten vaak samengaan met een onhandige visualisatie. Idealiter zijn linkjes duidelijk te onderscheiden van normale tekst. Zodat je weet waar je op moet klikken. Bij de ‘klik hier’-linkjes zie je vaak geen visueel hulpmiddel (made you click!) en nauwelijks verschil in kleur (zoals een blauwe link in een zwarte tekst).
Maar hoe dan wel?
Ik ben niet de eerste die zich hierover opwindt. Er is veel te lezen over wat een goede linktekst dan wél is. Klik bijvoorbeeld eens hier, hier, hier, hier of eigenlijk gewoon hier. Irritant he?
Sorry
Al die ‘klik hier’-linkjes kunnen echt niet. En toch, je ziet ze overal. Bekijk mijn collectie ‘klik hier’ op pinterest.
Wat veel klik hiers, dat lijkt me echt niet makkelijk