1 reactie

Gedragspsychologie of gedragspyschologie

Ruim 2 jaar lang stond er ‘gedragspyschologie’ bovenaan de homepage van onze website. Niemand die het zag. Niet het bureau die het ontwerp had gemaakt. Niet de redacteuren die twee jaar lang aan de website hadden gewerkt. Niet de onderzoeker die nieuwe verhalen voor ons bovenhaalt. Niet onze opdrachtgevers, beleidsmedewerkers bij het ministerie. Niet de mensen die wij interviewden, die we altijd vroegen ook even op de website te kijken.

Sterker nog, iemand wees de eindredacteur op de fout en hij kwam bij mij langs om het mij te laten zien. Ik las er overheen en toen zag hij het ook niet meer. Hij liep terug naar zijn eigen computer, en toen zag hij het daar ook niet meer.

Er had natuurlijk ‘gedragspsychologie’ moeten staan. De ‘s’ moet voor de ‘y’ staan, niet erna. Psychologie, niet pyschologie. In een enkel woord zie je het sneller, maar met ‘gedrags’ ervoor is het wel heel makkelijk om eroverheen te lezen. 

Onze hersens houden ons voor de gek

Het is bijzonder hoe onze hersens ons voor de gek kunnen houden. Tenminste, dat lijkt zo. De werkelijkheid is dat het best een bekend fenomeen. In groep 3 begin je met leren lezen, en al snel daarna zien we woordbeelden. De vorm van het woord, in combinatie met de eerste en laatste letters. Als we woorden lezen zien we geen letters meer.

Vlgones een oznrdeeok op een Eglnese uvinretsiet mkaat het neit uit in wlkee vloogdre de ltteers in een wrood saatn. Het einge wat blegnaijrk is is dat de eretse en de ltaatse ltteer op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wllikueirg gpletaast wdoren en je knut vrelvogens gwoeon lzeen wat er saatt. Dit kmot odmat we neit ekle ltteer op zcih lzeen maar het wrood als gheeel.

Deze tekst gaat al jaren rond op social media. Ik weet niet of het uit een echt onderzoek komt, maar de tekst is wel goed te lezen.

Prono of porno. Eigenlijk is het niet verbazend dat dit gebeurt. Het is eerder verbazend dat we ons zo verbazen als we erachter komen dat onze hersens niet zo betrouwbaar zijn. Dat ze soms maar wat doen. Dat ze maar een beetje halfslachtig de context inkleuren.

Vertrouw niet op iets wat je zomaar ziet, hoort of leest. Onze hersens houden ons voor de gek, of eigenlijk: ze vullen dingen die je niet meteen helemaal doorhebt in vanuit een eerder opgebouwd referentiekader.

En dat juist bij het woord ‘gedragspyschologie’ mijn hersens mij voor de gek hielden vind ik eigenlijk extra leuk.

Één reactie

  1. M. Ligthart schreef:

    Ha, inderdaad wel bijzonder dat we dit zo makkelijk kunnen lezen terwijl we de woorden echt anders geleerd hebben. Of we moeten denken dat onze hersenen ons voor de gek houden ben ik het niet helemaal mee eens. We kunnen beter denken dat onze hersenen zo slim zijn om de verkeerd geschreven woorden zo makkelijk te lezen.

Reageer